settings

Monday, December 9, 2013

Hujan & Banjir. Bila air berbicara.

Banjir # Bukannya kali pertama, bukannya kali kedua dan bukannya kali ketiga # Na'uzubillahi min zalik

Jika sebelum ni tergolong dalam hambaNya yang sabar, redha dan yakin dengan qadha' dan qadharNya bila mana banyak harta yang telah hilang, musnah, rosak, serta perlu berhabisan tenaga dan ringgit bagi membaiki dan menggantikan dengan yang baru untuk meneruskan hidup... Alhamdulillah~

Sebagaimana dulu, bersabarlah lagi bila kini atau nanti diuji lagi untuk memilih antara keperluan dan kemahuan (apa yang patut di bawa bersama; dokumen penting, sebilangan kecil barang keperluan dan terpaksa tinggalkan barangan berguna yang kita sayang/yang banyak kenangan). Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah jika hari ini masih diberinya nyawa, nikmat Islam, serta tanda-tanda untuk hamba-hambaNya ini bersiap sedia dan bukannya ditarikNya sekaligus semuanya!

"Ya, Allah bersihkanlah hatiku dari cinta dunia dan jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku, keluargaku"

SMS: Jom, tadabbur surah al-baqarah ayat155-156.


"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar, iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah mereka berkata, sesungguhnya kami milik Allah dan kepada-Nyalah kami kembali" (al-Baqarah: 155-156)~Tiap-tiap sesuatu pasti binasa kecuali Allah. Bumi akan sepi. Bangga sementara. Jika kita tidak pernah rasa memiliki sudah tentu tidak akan pernah merasa kehilangan. Mana milik kita? Tidak ada milik kita. Semua Allah yang punya. Semuanya pinjaman dari Allah yang boleh ditarik pada bila-bila masa sahaja.

No comments:

Post a Comment