settings

Monday, February 4, 2013

Tips & Perkongsian Pengalaman Sebagai Guru Pelatih
Pada Jun 2012, kami pelajar semester tujuh mula menjalani kehidupan baru sebagai "Ibu Bapa Kedua". Pelbagai perasaan hadir sebelum melapor diri sehinggalah tamat menjalani sesi latihan mengajar tersebut yang berakhir pada 19 Oktober 2010. Beberapa bulan selesai menjalani sesi latihan mengajar tersebut, barulah berkesempatan untuk menulis sedikit pengalaman yang bermakna ini sebagai kenangan dan juga untuk dikongsi dengan anda semua. Walaupun, sementara menunggu tawaran melanjutkan pengajian ke IPTA selepas tamat sekolah dulu saya pernah bertugas sebagai Guru Sandaran Tidak Terlatih di salah sebuah sekolah rendah di Johor namun, perasaan gemuruh tetap ada memandangkan ini pertama kali menjadi guru di sekolah menengah pula dan cuma dua orang guru pelatih di sekolah tersebut.

Jun 2012:
Setelah 5 jam perjalanan dari Johor akhirnya selamat tiba di sekolah tersebut. Tiba di perkarangan sekolah, kami mula memindahkan barang-barang ke kuarters guru dan terus meronda-ronda kawasan sekolah. Keesokan paginya dengan perasaan yang berdebar kami mula melangkahkan kaki menuju ke pejabat sekolah untuk melapor diri. Setelah melapor diri dan berkenalan dengan pengetua, guru penolong kanan dan beberapa orang warga sekolah yang berada di pejabat, bermulalah hari pertama kami menjalani latihan mengajar. Kebetulan, aktiviti sukan tahunan sekolah sedang berlangsung...

# Moga para pendidik dikurniakan sebaik-baik balasan dari-Nya. Merasai sendiri cabaran pahit manis sebagai guru pelatih...terkenang jasa guru-guru lepas tengok sendiri tugas-tugas guru yang sebenar di sebalik tabir yang kadang-kadang kita tak nampak dan tak teringin nak ambil tahu sewaktu sekolah dulu. Sebagai contoh, guru pulang lambat hadiri mesyuarat. Mesyuarat tentang pelajar, tengok seorang demi seorang pelajar mana yang merosot atau berpotensi cemerlang, PMR, SPM berdasarkan pembentangan graf ujian bulanan. Guru bertanya dan berbincang  antara satu sama lain tentang pelajar yang bermasalah tentang akhlak, akademik, pelajar mana yang sakit...(Dalam hati saya bermonolog: "Ops..waktu saya sekolah dulu agak-agaknya nama saya pernah disebut guru masa mesyuarat tak?huhu"). Mesyuarat susun jadual untuk kelas tambahan petang dan malam. Mesyuarat keluar masuk kewangan sekolah, harta benda sekolah yang mana nak mohon baru yang mana nak dilupuskan (Monolog lagi: Tak pernah terfikir pun waktu saya sekolah dulu guru susah payah fikir harta benda sekolah yang rosak. Contohnya, mesin photostat yang banyak kali rosak, guuru-guru minta tolong kenalan-kenalan guru sekolah lain yang pandai baiki untuk menjimatkan wang sekolah).

Sedikit daripada tugasan  yang saya ingin kongsikan adalah tugasan "spontan" (yang tak dimaklumkan lebih awal):


 • Lapor diri hari Isnin: Tiba-tiba kena terus turun padang jadi penjaga lorong lumba lari sebelum sempat berkenalan dengan seluruh warga sekolah walaupun hari pertama tu, saya berpakaian fomal, baju kurung dan bersepatu.
 • Selasa: Masa bertugas di padang sekolah menyambung tugas semalam, tiba-tiba ada seorang pelajar yang tengah berlari pitam & jatuh betul-betul depan saya. Kena la bantu pelajar tersebut.
 • Rabu: Tiba-tiba kena jadi pembantu uruskan hadiah & diminta menjadi pengerusi majlis.
 • Khamis: Tiba-tiba kena sertai pertandingan lumba lari antara guru rumah sukan dan juru gambar.
 • Hari berikutnya: Tak larat nak tulis semua, tapi cukuplah dikatakan bersiap sedia menunggu cabaran tugasan di dalam atau di luar kelas. Setiap malam fikirkan tiba-tiba apa pula untuk esok harinya? Hehe...sambil cuba belajar sesuaikan diri di tempat orang, bina hubungan profesional dengan semua warga sekolah serta ambil cabaran sebagai peluang melatih diri bagaimana nak jadi guru yang serba boleh.
SMS: Cabaran yang lebih besar sedang menanti. Moga sama-sama berjaya mengharungi cabaran dalam bidang masing-masing. Disebalik kesukaran ada kesenangan. Disebalik pahit ada jua manisnya. Jadikan yang pahit sebagai pengalaman berguna dan yang manis sebagai pemangkin semangat. Betulkan niat semua yang dilakukan demi keredhaan-Nya...Ma'an najah bi iznillah...In Sya Allah~Selamat berjuang dalam apa jua bidang kerjaya anda~

Antara yang perlu disediakan: Mental & Fizikal

Rancangan Pengajaran Harian

Alat Bantu Mengajar: Kad Manila, "Game" (Dam ular, teka silang kata, puzzle, video-video, kad-kad,  dan lain-lain)


Antara Aktiviti & Tugasan-tugasan lain:
 • Penulis minit mesyuarat.
 • Jaga kaunter pendaftaran & sambut ibu bapa pada hari penyampaian "report card".
 • Bacaan Yassin setiap pagi Jumaat.
 • Layan tetamu jemputan sekolah menjamu selera.
 • Kelas tambahan PMR & SPM di waktu petang & malam.
 • Sambutan Hari Sukan.
 • Sambutan Hari Koperasi.
 • Sambutan Hari Raya.
 • Hias pentas dewan untuk majlis-majlis.
 • Tazkirah selepas solat & solat tarawih bersama pelalajar.
 • Majlis solat hajat.
 • Ikuti perkembangan aktiviti asrama, cari pengalaman.


Pengadil Bola Baling
Juru Gambar dan Pengerusi Majlis Sambutan Hari Koperasi Sekolah

Belajar dari guru-guru berpengalaman masukkan beras & santan kedalam buluh

Persiapan Sambutan Hari Raya

Pengawas Peperiksaan Akhir Tahun

Kursus Ibadah Haji
Mural di dinding 


Tips-tips yang saya dapat:

 1. Pergi sekolah awal.
 2. Pakaian formal, sopan tak berlebih-lebihan/terlalu "vouge" mengalahkan guru betul.
 3. Katakan ya! Jika diminta tolong. Cari sebanyak-banyak pengalaman kerana praktikal adalah peluang untuk mempraktikkan ilmu di tempat yang sebenar.
 4. Pakai "name tag" & kasut.
 5. Makan bersama guru-guru di kantin walaupun segan. Tak ada modal untuk berbual? Senyum je..
 6. Bergaul baik dengan semua warga sekolah, guru-guru, pelajar, ibu bapa, pembantu makmal, pak/mak "guard", warga kantin, tukang bersih, tukang kebun, pihak asrama.
 7. Buku RPH sentiasa lengkap & cantik (Be prepared ,before you are caught unprepared!)
 8. ABM mesti kreatif & tak sama untuk setiap hari bagi menarik perhatian pelajar & semestinya berwarna warni (simpan duit awal-awal sebelum praktikal untuk beli alatan-alatan yg tak diperuntukkan sekolah. Contoh: Gam, gunting, pen marker untuk setiap kumpulan bagi aktiviti berkumpulan. Dakwat printer, kertas warna. Kalau ada duit lebih, beli la hadiah ganjaran untuk pelajar).
 9. Sediakan helaian nota, latihan dalam kelas & edaran untuk kerja rumah. (Jimat masa daripada tunggu pelajar menyalin)
 10. Terima semua pandangan, kritikan-kritikan, komen-komen membina guru sekolah tersebut dengan hati yang terbuka (Biasanya guru-guru berkongsi dengan kita semasa di dalam bilik guru dan di kantin. Walaupun sibuk mereka tetap luangkan masa datang ke meja kita berkongsi pengalaman dan tips-tips).
 11. Jika dijemput untuk hadir majlis yang dijemput warga sekolah di luar waktu sekolah, cuba usaha untuk hadir. Peluang beraktivit sosial bersama masyarakat. (Antara yang saya ikut: Kenduri kahwin, rumah terbuka hari raya, jamuan pindah rumah baru, jamuan guru-guru naik pangkat).


SMS: Alhamdulillah  berpeluang merasai detik-detik terindah ini dan menghabisikan praktikal ini dengan jaya. Buat keluarga, guru-guru, sahabat-sahabat, pensyarah-pensyarah, seluruh warga sekolah, warga UPSI, warga Temerloh & sesiapa yang menyokong & membimbing saya selama ni...Jazakumullah bikhair jaza'..:)

No comments:

Post a Comment